Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί να καλλιεργήσουμε κάπαρη;


Η κάπαρη αποτελεί μια από τις γαστριμαργικές απολαύσεις της μεσογειακής κουζίνας και την συναντάμε κυρίως στις χώρες που βρέχονται από τη μεσόγειο. Η ελληνική κάπαρη ήταν μέχρι στιγμής προϊόν συλλογής από αυτοφυή φυτά. Βέβαια είναι κοινό μυστικό στο χώρο ότι κυκλοφορεί κάπαρη στο εμπόριο που ψευδώς αναφέρεται ως ελληνική.
Η κρίση οδήγησε στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στην παραγωγή,  Δεν μπορούμε να εισάγουμε τα πάντα όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Η στροφή στην πραγματική οικονομία είναι μια αναγκαιότητα και η Τήνος όπως και όλα τα νησιά, πρέπει να εκτιμήσει τις δυνατότητές της, να σχεδιάσει το μέλλον της, να μελετήσει όλες τις παραμέτρους. Εμπειρία υπάρχει, προτάσεις υπάρχουν. Τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, η προστασία της βιοποικιλότητας και η βιολογική παραγωγή θα είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και της αγοράς για τα επόμενα χρόνια.
Ας επωφεληθούμε, ας σχεδιάσουμε το μέλλον, ας τολμήσουμε. Η κάπαρη, όπως και η αγκινάρα, το  θυμάρι, η ρίγανη, οι πατάτες, οι αγκινάρες και άλλα προϊόντα, είναι πηγές ήπιας ανάπτυξης που αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή και στηρίζουν τις αγροτικές οικογένειες.
Η εταιρία μας θα ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω και έτσι θα δημιουργήσουμε πηγές ενδογενούς ανάπτυξης, φλέβες πλούτου που συνδέουν το νησί με την ιστορία του, νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή προϋποθέσεις απασχόλησης και επιστροφής των νέων ανθρώπων στην παραγωγή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου